plen
Siedziba firmy Elektra

Budynek produkcyjny z częścią magazynową i biurową

Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki, ul. K. Kamińskiego

Powierzchnia: 2.633 m²

Projekt: 2011

Autorzy: Bogdan Pszonak  Piotr Lutarewicz  Karol Wiśniewski

 

Budynek składa się z dwóch części: wyższej biurowej i niższej produkcyjnej. Część biurowa wyróżnia się wysokością i formą dachu będącą odpowiedzią na zapisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego narzucającego dachy symetryczne o kącie nachylenia min. 25°. Dach ukształtowano tak, by bryła komunikowała inną funkcję i stanowiła znak rozpoznawczy firmy w niejednorodnej okolicy. Kalenica dachu biegnie po linii przekątnej rzutu biurowca. Równoległe do skośnej linii okapów podcięcie stwarza wrażenie oderwania bryły budynku od gruntu. Pod nadwieszoną częścią od strony południowej zlokalizowano wejście główne. Przeszklone pomieszczenie recepcji przenika się z otoczeniem zapraszając do środka. Wertykalną formę wzmacniają pionowe pasy okienne i żyletki z barwionego szkła. Część produkcyjno - magazynowa to typowe, obojętne wobec otoczenia blaszane pudło z horyzontalnymi podziałami na elewacjach.

 

info